რეკლამა

სასმელები, რომლებიც ხელს უწყობენ საჭმლის მონელებას ჭამის შემდეგ

სასმელები, რომლებიც ხელს უწყობენ საჭმლის მონელებას ჭამის შემდეგ
  • 274

ჰიდრატაციის შენარჩუნება მნიშვნელოვანია საჭმლის მონელებისთვის.გარკვეული ტიპის სასმელები, ამშვიდებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს, აუმჯობესებს ნაწლავების ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს საკვები ნივთიერებების შეწოვას.

რა უნდა დალიოთ საკვების მიღების შემდეგ საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებლად?

როდესაც საკვები ან სითხე სხეულში შედის, ის საყლაპავშიდან გადადის კუჭში, სადაც ის იშლება საჭმლის მომნელებელი ფერმენტებით. იქიდან ის შედის ნაწლავებში, სადაც საკვები ნივთიერებები შეიწოვება სისხლში.
ამ პროცესის დროს ნაწლავის ბაქტერიები მნიშვნელოვან როლს თამაშობენ საჭმლის მომნელებელ ფუნქციაში. სინამდვილეში, ნაწლავის ბაქტერიების დარღვევა დაკავშირებულია სიმსუქნესთან და ნაწლავის ანთებით დაავადებასთან.
წყალი და ბოჭკო ასევე მნიშვნელოვანია ამ პროცესში, რაც ხელს უწყობს ნარჩენების გადატანას საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში და არბილებს ნაწლავის მოძრაობას.
სასმელები, რომლებიც ხელს უწყობენ საკვები ნივთიერებების შეწოვას, ნაწლავების ჯანმრთელობას და ნაწლავებში ანთების თავიდან აცილებას, მოიცავს:

წყალი - საჭმლის მონელებისთვის მისი მნიშვნელობის გარდა, კვლევა მიუთითებს, რომ თბილი წყალი შეიძლება დაეხმაროს ნაწლავის ბაქტერიებს.
მცენარეული ჩაი - ეს მოიცავს პიტნის ჩაის, კურკუმას ჩაის, ჯანჯაფილის ჩაის და კამის ჩაის. მათ შეუძლიათ შეამცირონ ანთება და გაათავისუფლონ უსიამოვნო სიმპტომებისგან.
ქლიავის წვენი - ბოჭკოებით სავსე, ეს სასმელი ხელს უწყობს ნაწლავის მოძრაობას.
წვენი ან სმუზი - ეს სასმელები მდიდარია წყლით და ბოჭკოთი, რაც ხელს უწყობს ნარჩენების შეუფერხებლად გადატანას საჭმლის მომნელებელ სისტემაში.
კეფირი - პრობიოტიკებით სავსე, ეს ფერმენტირებული სასმელი შეიცავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს, რაც ხელს უწყობს მონელების პროცესს.
რა სასმელებს უნდა მოერიდოთ ჭამის შემდეგ?
მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთ სასმელს შეუძლია საჭმლის მონელების გაუმჯობესება, ზოგიერთი სასმელი ნაკლებად სასარგებლოა. მაგალითად, გაზიან სასმელებში არსებულ გაზს შეუძლია გაზარდოს კუჭის მჟავის დონე, გამოიწვიოს შებერილობა.
კვლევამ ასევე აჩვენა, რომ ალკოჰოლის მოხმარებამ შეიძლება: გაზარდოს ანთება ნაწლავებში, დააზიანოს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტი, უარყოფითად იმოქმედოს ნაწლავის ჯანმრთელობაზე.
გასათვალისწინებელია, რომ თუ გაქვთ ლაქტოზას აუტანლობა, ძროხის რძისგან დამზადებული სასმელების დალევამ შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის დისტრესი და ანთება.
ყავა და საჭმლის მონელება
მეტი კვლევა ჯერ კიდევ საჭიროა იმის უკეთ გასაგებად, თუ როგორ მოქმედებს ყავა საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე. მიუხედავად იმისა, რომ ცნობილია, რომ ყავას შეუძლია მსხვილი ნაწლავის დადებითად სტიმულირება, საჭიროა უკეთესი ინფორმაცია იმის შესახებ, თუ როგორ მოქმედებს ის ნაწლავების ჯანმრთელობაზე და იმაზე, თუ როგორ შეიძლება ყავის სხვადასხვა ჯიშმა გავლენა მოახდინოს საჭმლის მონელებაზე.
კიდევ რა შეგიძლიათ გააკეთოთ საჭმლის მონელების დასახმარებლად?
თუ სასმელი არ არის საკმარისი და გჭირდებათ მცირე დახმარება საჭმლის მონელებაში, ასევე შეგიძლიათ სცადოთ:
გასეირნება - მსუბუქი ვარჯიში ხელს შეუწყობს საკვების საჭმლის მომნელებელ სისტემაში გადაადგილებას.
არ დაწვეთ და არ დაიძინოთ ჭამის შემდეგ, ამან შეიძლება შეანელოს საჭმლის მონელება.
მიიღეთ პრობიოტიკები ნაწლავების ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.
დაკავდით ისეთი აქტივობებით, რომლებიც აქვეითებს სტრესის დონეს. ასეთებია: ღრმა სუნთქვის ვარჯიშები, იოგა.
არ მოწიოთ სიგარეტი.
შეამცირეთ ალკოჰოლის მოხმარება.
სასურველია დიეტოლოგთან კონსულტაცია.
კარგი მონელებისთვის ასევე სასარგებლოა:
  • საკვების კარგად დაღეჭვა;
  • დაბალანსებული კვება;
  • მთლიანი მარცვლეულის მიღება;
  • გადამუშავებული საკვების მიღებისგან თავის შეკავება;
  • გვიან ღამით ჭამის თავიდან აცილება;
  • კალორიების დაბალანსება
თუ თქვენ კვლავ გაქვთ საჭმლის მომნელებელი პრობლემები ცხოვრების წესის შეცვლის შემდეგაც, მიმართეთ ექიმს. სასურველია სადიაგნოსტიკო ტესტირება ჯანმრთელობის უფრო სერიოზული პრობლემების გამორიცხვის მიზნით.